Home

Het schijnt niet makkelijk geweest te zijn om twee lenzen perfect te slijpen en zo het universum in te kunnen kijken. Dat klinkt op zich logisch maar hoe zit dan met die lenzen?

De pupil van het menselijk ook heeft ongeveer een opening van 2 mm (in daglicht). Kijken we met ons oog direct door een brillenglas dan is onze maximale kijkopening 3 mm. In dit geval is de lens niet sferisch geslepen waardoor het brandpunt iets afwijkt. Dit is op zich niet erg want ons oog corrigeert dat. Dus ook al is de lens niet sferisch, ofwel asferisch, geslepen, het levert toch een helder beeld op.

Het verschil tussen een sferische en asferische lens is dat een sferische lens een bolvormig oppervlak heeft dat als deel kan worden gezien van een perfecte bol. Al het geen wat daarvan afwijkt is asferisch. Tot hieraan toe was men in de 17e eeuw al ontwikkeld.

In een telescoop werken de lenzen anders en zijn ze anders gemonteerd. Ze zitten niet naast elkaar zoals bij een bril maar achter elkaar. De voorste lens wordt het objectief genoemd en de opening hiervan zorgt als geheel voor het beeld. De tweede lens wordt het oculair genoemd en vergroot dit beeld maar daarvoor moet het objectiefglas uiterst goed geslepen zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met hoe zuiver het glas geblazen is. Er mogen absoluut geen oneffenheden of glasbellen inzitten. Ten tweede is het belangrijk dat de lens zo sferisch mogelijk is geslepen.

Middelburg stond in de 17e eeuw bekend om zijn goede glasblazerij en slijptechnieken. De lenzen die handmatig uit het glas werden gesneden hadden gemiddeld een doorsnede van 3 cm. Hiermee was lens nog verre van af. Met behulp van een handig apparaat werd een tweede lens met bijenwas tegen de eerste aangeplakt. Het eerste was bedoeld om te kunnen slijpen en de tweede was ter versteviging tijdens dit bewerkelijke proces.

Vervolgens werd er uit een koperen plaat, een mal geklopt die de gewenste sferische bolvorm had. De glasplaatjes worden met behulp van een stamper in het koper gedrukt en daarna wordt de gewenste bolvorm via een speciale techniek verder geslepen.

bron:

http://www.lansbergen.net/site/de-uitvinding/64-lenzen-slijpen-in-de-17e-eeuw-.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s