Home

“Wie iets buitenissigs wil zien, moet naar de Nederlanden komen. Alles wordt hier verzameld wat de natuur voortbrengt, uit de meest verborgen plekken van de zee en de onherbergzaamste oorden van de aarde”.

Een Florentijn in 1658

In de 17e eeuw stond Nederland in de wijde wereld bekend als een rariteit. In die eeuw verstond men onder rariteit in de meest algemene zin ‘zeldzaam en merkwaardig’. Onze kleine republiek, omringt door water en duinen, ingeklemd tussen vorstendommen en koninkrijken, imponeerde door een rijk cultureel en wetenschappelijk leven.

Hoewel de bevolking te boek stond als wat boers en ruw, waren de buitenlanders flink onder de indruk van de vele culturele uitingen. Denk daarbij aan de architectuur, onze kerken en de nieuw aangelegde vestingwerken maar ook aan de talloze boek- en prentenwinkels!

Ook het hoge niveau van de universiteiten en van het vakmanschap van bijvoorbeeld de boekdrukkers, cartografen en de ambachtslieden oogsten lof alom.

En zeker beroemd was het kleine Nederland vanwege zijn dappere, ervaren zeelieden die onverschrokken alle wereldzeeën bevoeren en de ‘buitenwereld’ mee naar huis brachten.

Image

Dit is een kaart van Johannes Blaue uit 1635 en toont een deel van Nederland.

Al deze factoren samen, drang naar kennis en wetenschap plus de behoefte aan kunst en cultuur én de goede financiéle omstandigheden zorgden voor een overvloed aan nieuwe kennis en voorwerpen zowel uit binnen-en buitenland. Dit vroeg erom om geordend en gecategoriseerd te worden.

Image

Jan Davidsz. De Heem Stilleven met schelpen, rond 1645

Francisca Garritsen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s