Home
Noordelijke schouw Raadzaal

Noordelijke schouw Raadzaal

Zuidelijke schouw Raadzaal

Zuidelijke schouw Raadzaal

In de burgemeestersraadzaal werden grote vergaderingen verzorgt voor de vier regerende en acht oud-burgemeesters. Deze zaal was zowel via de galerij als via een tussenportaal in de burgemeesterskamer bereikbaar.

De onomkoopbaarheid van consul Marcus Curius Dentatus, Govert Flinck, 1656

De onomkoopbaarheid van consul Marcus Curius Dentatus, Govert Flinck, 1656

De burgemeesters raadzaal is een grote ruimte die met vier ramen over de Dam uit kijkt en wordt gedekt met een hoog tongewelf. De gehele ruimte heeft een hechte band tussen decoratie en functie waar alle beeldhouwwerken en schilderijen dienen als voorbeelden van deugden. In het midden van de friezen aan respectievelijk de noord- en zuidzijde staan het nieuwe en oude stadswapen. Aan weerszijden van deze stadswapens zijn dieren afgebeeld die de ondeugden moeten voorstellen. Zij worden verjaagd door goede land- en zeegeesten.

Fabritius en Pyrrhus, Ferdinand Bol, 1656

Fabritius en Pyrrhus, Ferdinand Bol, 1656

Tegen de korte wanden zijn grote haarden te zien waarboven toepasselijke schilderijen hangen, evenals in de andere bestuurskamers. De voorstellingen zijn afkomstig van Ferdinand Bols Fabritius en Pyrrhus uit 1656, die verwijst naar de onkreukbaarheid en vastberadenheid van de goede staatsman en Govaert Flincks die een interpretatie van de onomkoopbaarheid van de Romeinse consul Marcus Curius Dentatus (1656), die ‘zijn rapen verkiest boven het goud der Samnieten’ uitbeeld.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s