Home
Het schoorsteenstuk is van Jan Lievensà, een Romeins consul, Quintus Fabius Maximus (1656), het toonbeeld van waardigheid

Het schoorsteenstuk is van Jan Lievensà, een Romeins consul, Quintus Fabius Maximus (1656), het toonbeeld van waardigheid

In de Burgemeesterskamer kwamen de vier regerende burgemeesters bijeen. De burgemeesters waren vooraanstaande inwoners van de stad die vaak in de handel actief waren. Naast hun dagelijkse bezigheden voerden zij vanuit deze kamer hun bestuurstaken uit waarbij het belangrijk was dat zij hun belangen niet vermengden. De decoraties die je terug vindt in deze ruimte waarschuwde hen hiervoor.

Door een groot venster in de wand tegenover de schouw konden de burgemeesters rechtstreeks getuige zijn van de zitting die onder hen plaatsvond in de Vierschaar.

Net als op velen andere beeltenissen in het stadhuis zijn de thema’s en voorbeelden een vergelijking van Amsterdam met het legendarische Rome. Het fries boven de schoorsteenmantel in de burgemeesterskamer laat de triomftocht van consul Quintus Fabius Maximus zien. Het fries vult het schilderij van Lievens, dat boven de schoorsteenmantel hangt, aan. Het houden van een triomftocht was bij de oude Romeinen een grote eer, dat enkel gehouden mocht worden met toestemming van de senaat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s